مفتی محمدقاسم قاسمی:
❇️ یادداشت شفاهی استاد مفتی محمدقاسم قاسمی به مناسبت حلول سال ۱۴۴۳ هجری قمری
▫️حلول سال جدید قمری را به همۀ مسلمانان جهان تبریک و تهنیت عرض میکنم. الله تعالی این سال را برای همۀ انسانها مبارک بگرداند. از طرف خودم و همۀ شما دعا میکنم: «اللهم أدخله علینا بالأمن والإیمان والسلامة والاسلام ورضوانِ من الرحمن وجوارٍ من الشیطان»
از امروز سال ۱۴۴۳ هجری قمری آغاز شد و این یعنی هزار و چهارصد و چهل و دو سال تمام از هجرت رسولالله صلّیاللهعلیهوسلّم سپری شد و ما امروز وارد هزار و چهارصد و چهل و سومین سال شدیم. بههمین مناسبت لازم دانستم از فرصت استفاده کنم و ۷ نکته را به تمام عزیزانم یادآور شوم:
۱٫ اولین نکته اینکه همۀ ما دعایی را که در ابتدا خواندم، با توجه و اهتمام بر زبان بیاوریم. این دعا از صحابه رضواناللهعلیهماجمعین ثابت است و منابع آن موجودند که از جملۀ آنها میتوان از المعجم الاوسط و بغوی نام برد؛ «اللهم أدخله علینا بالأمن والإیمان والسلامة والاسلام ورضوانِ من الرحمن وجوارٍ من الشیطان؛ یا الله این سال را برای ما پر از امنیت و ایمان برگردان. سلامتی و اسلام را در این سال برای ما پایدار کن. این سال را برای ما توأم با رضوان و خوشنودیات بگردان و ما را از مکر و فریب شیطان ایمن بدار.»
این دعا را باتوجه و اهتمام بخوانیم. چه خوب است که دو رکعت نماز حاجت هم بخوانیم و از الله تعالی همۀ این عنایات را طلب کنیم. این را هم از الله بخواهیم که یا الله، کلیۀ بندگان تو در تمام سالها هرچه خواستهاند و تو به آنها عنایت کردهای، آن نعمتها را به ما هم عنایت فرما. شکر الله را هم بهجا آوریم که به ما فرصت زندگی داد. چه انسانهایی که در سال گذشته از دنیا رفتند و فرصت زندگی از آنان دریغ شد.
۲٫ دومین نکته که بنده به آن تأکید دارم، در ارتباط با آن به خودم هم وصیت میکنم و استاد ما مفتی رشیداحمد رحمهالله همیشه به آن تأکید میکرد، این است که در این موقعیت بنشینیم و عملکرد سال گذشتۀ خودمان را ارزیابی کنیم. خودمان را محاسبه کنیم. ببینیم که سال گذشتۀ ما چگونه گذشت. ما چه تصمیمهایی داشتیم و چقدر توانستیم به آنها دست یابیم. چقدر توانستیم به برنامههایی که ریخته بودیم، عمل کنیم. با حلول سال جدید درواقع الله متعال فرصت جبران کاستیهای سال گذشته را به ما عنایت کرده است.
۳٫ سومین نکتۀ اینکه در سال جدید عزم کنیم که در زندگیِ خود تغییر و تحول بیاوریم. این سال را تبدیل به سال تحول و اصلاح خود بکنیم. بزرگان ما مقولهای دارند که «من استوی یوماه فهو مغبون؛ کسی که دو روز او مثل هم باشند او دچار زیان شده است.» یک سال الله متعال به ما فرصت زندگی داد، ما چه تحولی در این یک سال توانستیم در خود ایجاد کنیم؟ در خانوادۀ خود، در جامعۀ خود، در ادای حقوق الله و پرهیز از گناهان و در اطاعت و عبادت الله چه تحولی ایجاد کردیم؟ تصمیم بگیریم، برنامهریزی کنیم و برای خود اهدافی تعیین نماییم و تلاش کنیم تا با کمک الله متعال به آن اهداف دست پیدا کنیم. الله به ما کمک خواهد کرد. به عوامل تغییر هم توجه کنیم که از آن جملهاند «مصاحبت با صالحین»، «مطالعۀ آثار بزرگان» و «دعا».
۴٫ چهارمین نکته اینکه ما در سالی که گذشت عزیزان زیادی را از دست دادیم. برای آنان همواره دعای خیر کنیم. الله تعالی تمام رفتگان را بیامرزد و در جوار بهترین رحمتهایش جا عنایت فرماید. ما انسانهای شایستۀ زیادی را در این مدت از دست دادیم. مخصوصاً در این شرایط کرونایی که خیلی وقت است با آن دستوپنجه نرم میکنیم. اینکه ما نجات پیدا کردیم و سالم ماندیم، فضل و احسان خداست، نه نتیجۀ دعاها و پیشگیریهایی که کردیم و واکسنهایی که زدهایم. اینها همه اسباب هستند. نمیدانیم در روزهای آتی چه اتفاقی میافتد. حسبناالله و نعمالوکیل. برای گذشتگان دعا کنیم و برای بیماران عافیت بخواهیم و خودمان را در پناه الله متعال قرار دهیم.
۵. پنجمین نکته اینکه روزۀ ماه محرم را از یاد نبریم؛ در حدیث صحیح آمده است که با فضیلتترین روزه بعد از رمضان، روزهٔ ماه محرم است. محرم نخستین ماه از سال هجری و از ماههای حرام است. مجموعاً چهار ماه حرام داریم. رجب، ذیالقعده، ذیالحجة و محرم. لذا در این ماههای حرام و با حرمت، کوتاهیهای قبلی را با روزه و دعا جبران کنیم.
۶. ششمین نکته اینکه ماه محرم را محترم و گرامی بداریم. با دو اقدام: یکی اینکه گناه نکنیم و دیگر اینکه در انجام عبادات کوتاهی نکنیم. مخصوصاً نماز و بهطورخاص نماز فجر. همینطور تلاوت قرآن مجید. به این دو عمل بهویژه در ماه محرم باید توجه تام و اهتمام ویژه داشته باشیم.
۷. هفتمین و آخرین نکته اینکه این روزها یادآور وقایع مهم تاریخیاند. ماه محرم ماه خاطرهها و یادآور وقایع مهم تاریخیست. ازهمه مهمتر اینکه آغازین ماه سال هجری و یادآور هجرت پیامبر است. بزرگترین مسأله هجرت است. بزرگترین هجرت، هجرت درونی است، یعنی اینکه از گناه به عبادت هجرت کنیم. انسان باید از گناه به نیکی و از بدیها به خوبیها هجرت کند. اگر شخصی قبلاً با یکی رفتار نیکویی نداشته، الآن باید به سوی احسان و نیکی به او، هجرت کند. این بزرگترین هجرت است. مهاجر درجات بسیار بالایی دارد. روح هجرت ترک گناه و معصیت است. پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم فرمودند: المهاجر من هجر الخطایا والذنوب؛ مهاجر کسی است که گناهها و معصیتها را ترک کند. لذا باید ما یک هجرت درونی داشته باشیم. پیامبر هجرت کردند و با هجرت و ترک وطن اسلام پیش رفت. از محیط نامساعد به یک محیط مساعد که در آنجا فعالیتهای دینی مقدور شد، هجرت کردند.
دومین واقعۀ مهم محرم، شهادت حضرت عمر فاروق رضیاللهعنه است. کسی که ملقب به «فاروق أعظم» بودند. کسی که خداوند به وسیلۀ ایشان بین حق و باطل فیصله کرد. حق و باطل را به وسیلۀ ایشان برای جهان روشن کردند. ایشان کسی بودند که بهترین و موفقترین شیوۀ حکومت و اجرای عدالت را به گواهی دوست و دشمن بعد از پیامبر و حضرت ابوبکر صدیق داشتند. باید زندگی ایشان مطالعه شود. فرازهایی از زندگی ایشان را برای دیگران حکایت کنیم. دراینرابطه یکی از بهترین منابع کتاب «المرتضی» اثرعلامه سید ابوالحسن ندوی، رحمهالله است که توسط مولانا عبدالقادر دهقان به فارسی برگردانده شده است. این کتاب گرچه دربارۀ زندگی حضرت علی کرماللهوجهه نگاشته شده، اما زندگانی حضرات ابوبکر صدیق، عمر فاروق و عثمان ذیالنورین از این منظر که حضرت علی در زندگی این بزرگواران چه نقشی داشته، خیلی جالب مورد بحثوبررسی قرار گرفته است.
همینطور واقعۀ کربلا که یک واقعه بزرگ است و در آن سِبط پیامبر و حضرت حسین رضیاللهعنه یک اقدام تاریخی انجام میدهد و چه تصمیم مهمی برای تغییر اوضاع میگیرد و بهخاطر آن خود، خانواده و بهترین یارانش را فدا میکند. ایشان با قیام خود میخواهد ثابت کند که ارزش واقعی این چند روز زندگی دنیا نیست، بلکه قربانی و فداکاری برای احیای اسلام است. لذا باید زندگی ایشان را هم خواند و ایثار و فداکاری ایشان را یاد کرد. البته منهای خرافات و چیزهایی که در طول تاریخ اضافه شده است.
▫️امیدوارم که خداوند سال مبارک و امنی برای همۀ ما رقم بزند. خداوند متعال آفت کرونا را با رحمت خویش دفع کند و سال جدید را برای خاورمیانه، فلسطین، افغانستان، ایران ما، کشورهای اسلامی و تمام جهان پرخیر و برکت بگرداند.
🔹محمدقاسم قاسمی ـ دارالعلوم زاهدان ـ شامگاه سهشنبه اول محرم ۱۴۴۳/ ۱۹ مردادماه ۱۴۰۰
https://telegram.me/Qasemqasemi
alsirat.ir
اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۱
فروردین ۲۱, ۱۴۰۱
فروردین ۲۱, ۱۴۰۱
فروردین ۲۰, ۱۴۰۱